heading april2018 websitev3

P2130035

Dit voorjaar volgde fotograaf Pieter Leeflang het werkproces van boekrestaurator Henk Francino.

De prachtige foto’s die zijn ontstaan tonen aspecten van het werk van dit ambacht en leveren een verstild, bijna sacraal beeld op. Het samenspel tussen fotograaf en restaurator is zo verstrengeld dat je je kunt afvragen wie hier de Meester is.

Het werk van Pieter is in juni een onderdeel geweest van de expositie in CODA bibliotheek in Apeldoorn, waar zes leden van de Deventer Foto Kring hun invulling van het thema BOEK presenteerden.

Nu zijn de foto’s teruggekeerd naar de plek waar ze zijn ontstaan. Zowel de foto’s als de werkplaats krijgen door de expositie een andere dimensie. Je herkent maar het is toch anders. Alsof er even in een onbewaakt ogenblik iets is blootgelegd wat anders niet zichtbaar is.

Pieter is actief lid van de Deventer Fotokring.

Hij is al op zeer jonge leeftijd begonnen. In het begin lag de nadruk op het maken van mooie foto’s (wolkenluchten) maar de laatste jaren heeft hij zich vooral toegelegd op het maken van sociale documentaires.

“Ik fotografeer mensen in relatie tot hun werk, hobby en religie of in relatie tot elkaar”

“Ik probeer nu vooral te vatten wat ik voel, en niet zozeer wat ik zie”.

 Dat laatste komt ook tot uitdrukking in zijn samenwerking met de Deventer Stadsdichter Wibo Kosters waar het aankomt op de balans in gevoelswaarde  tussen beeld en tekst.

En in zijn foto’s van geabstraheerde landschappen, de “Dreamscapes”.

Ook de combinatie van ambacht en vakmanschap vindt hij interessant. Dit is ook goed te zien aan de foto’s van de expositie “Het Boek en de Meester”

Voor Pieter is fotograferen na zijn pensioen bijna een dagtaak geworden.